Vi tager vores ansvar alvorligt
Vi investerer i danske virksomheder med ambitioner om at opføre sig ansvarligt og fremme en positiv udvikling i deres respektive industrier.
I Dansk Ejerkapital investerer vi som minoritetsaktionær i mindre og mellemstore danske virksomheder, som vi forventer leverer et positivt økonomisk afkast og tager samfundsansvar og miljømæssige, sociale og governance forhold (”environmental, social, governance” forhold eller ”ESG”) alvorligt. Dette mener vi er med til at sikre, at ESG-risici generelt ikke påvirker vores investeringer negativt.
Vi udøver vores aktiviteter i overensstemmelse med gældende lovgivning og med en høj standard for etisk og ansvarlig adfærd.
Vi tror på, at vores investeringer kan være med til at reducere ESG-risici, når vi arbejder med ESG som en integreret del af vores tilgang til værdiskabelse.
Dan Højgaard Jensen, Managing Partner
Vi arbejder derfor kontinuerligt på at forbedre ESG-forhold i vores investeringer og de relevante investeringsprocesser.
Som en del af at sikre dette over for vores investorer, porteføljeselskaber og samfundet har vi etableret en politik og en række principper om ESG og samfundsansvar.
Principper for ESG og samfundsansvar
Vi baserer investeringsbeslutninger på indledende ESG due diligence og monitorerer løbende ESG-indsatser i porteføljeselskaber
Vi stiller krav til god ledelsespraksis og ansvarlighed og anvender FN's Global Compact-principper til at fremme ansvarlig virksomhedsdrift
Løsningerne skal være pragmatiske, effektive og fleksible
Bæredygtighedsrelaterede oplysninger
Disse bæredygtighedsrelaterede oplysninger vedrører følgende finansielle produkter:
- Industri Udvikling III K/S, cvr. 32 94 36 08
- Industri Udvikling IV K/S, cvr. 36 45 49 38
- Dansk Ejerkapital V K/S, cvr. 40 68 66 06
Ingen af disse finansielle produkter falder ind under artikel 8 eller 9 i forordningen om bæredygtigheds-relaterede finansielle oplysninger (”SFDR”) (EU) 2019/2088.
De investeringer, der ligger til grund for dette finansielle produkt, tager ikke hensyn til EU’s kriterier for miljømæssigt bæredygtige øko-nomiske aktiviteter som omhandlet i artikel 7 i EU’s taksonomiforordning (“Taksonomiforordningen”) (EU) 2020/852.
Henvisninger til miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige spørgsmål (“ESG”) skal fortolkes i overensstemmelse med de relevante definitioner i SFDR og taksonomiforordningen.
På nuværende tidspunkt overvejer vi ikke negative virkninger af investeringsbeslutninger på bæredygtighedsfaktorer i hele vores investeringsportefølje i henhold til artikel 4 i SFDR.
På baggrund af en vurdering af negative virkninger af vores investeringsbeslutninger på bæredygtighedsfaktorer i bred skala har vi indtil videre vurderet, at vi ikke har en væsentlig negativ indvirkning på bæredygtigheds-faktorer på enhedsniveau.
Hidtil har vi konstateret, at det ville være uforholdsmæssigt i forhold til størrelsen, arten og omfanget af vores investeringer at overveje sådanne negative virkninger på enhedsniveau.
Vi har til hensigt at begynde at overveje negative virkninger af investeringsbeslutninger på bæredygtighedsfaktorer konsekvent på tværs af vores investerings-portefølje i løbet af det næste år, da mere detaljeret regulering og retningslinjer samt mere pålidelige understøttende datakilder forventes at blive tilgængelige.
Disse bæredygtighedsrelaterede oplysninger vedrører følgende finansielle produkt:
- Dansk Ejerkapital VI K/S, cvr. 43 17 77 88
- Resumé
Intet bæredygtigt investeringsmål
Fonden fremmer miljømæssige og sociale egenskaber, men har ikke som mål at gennemføre bæredygtige investeringer.
Miljømæssige og/eller sociale karakteristika, som det finansielle produkt promoverer
Indledende ESG due diligence:
Fonden vurderer ESG-politikker i potentielle investeringsselskaber for at identificere udfordringer og udviklingsmuligheder. Dette inkluderer spørgsmål om ledelse, CO₂, arbejdsforhold og ressourceforbrug, og der udarbejdes handlingsplaner til forbedringer.
Løbende ESG-screening og aktivt ejerskab:
Porteføljeselskaber overvåges regelmæssigt for at sikre overholdelse af ESG-politikker. Investeringer evalueres og drøftes med fondens ledelse og rådgivende komité, hvis nødvendigt. Årlige interviews bruges til at måle fremgang, og resultaterne fremlægges for fondens Industrial Advisory Committee.
ESG-toolbox:
Fonden tilbyder porteføljeselskaber værktøjer og rådgivning til at styrke deres ESG-indsats. Toolboxen inkluderer hjælp til opstart, projektstyring og rapportering, men brugen er frivillig.
Investeringsstrategi
Fonden baserer investeringsbeslutninger på indledende ESG due diligence og monitorerer løbende ESG-indsatser i porteføljeselskaber. Der stilles krav til god ledelsespraksis og ansvarlighed, og fonden anvender FN’s Global Compact-principper til at fremme ansvarlig virksomhedsdrift.
Opgørelse af investeringer
Fonden investerer som aktiv minoritetsaktionær (20-50% ejerskab) i danske små og mellemstore virksomheder med vækstpotentiale. Den planlagte aktivallokering er 100% i overensstemmelse med fondens miljømæssige og sociale mål.
Overvågning af miljømæssige og sociale karakteristika
Fonden anvender indikatorer som antal ESG due diligence-undersøgelser, handlingsplaner og interviews for at evaluere ESG-fremskridt. Dette overvåges gennem hele fondens livscyklus.
Metoden til at måle og opgøre miljømæssige og sociale karakteristika
Bæredygtigheds indikatorer anvendes til at måle fondens ESG-effekter, som beskrevet i punkt 6.
Data sources and processing
Fonden bruger ikke eksterne datakilder eller estimeret data, men baserer sig på egne bæredygtighedsindikatorer.
Begrænsninger i metode og data
Der er ingen metodiske eller datamæssige begrænsninger i forbindelse med fondens ESG-arbejde.
Due diligence
Fonden gennemfører altid due diligence på ESG-områder og sikrer, at det pågældende selskab er interesseret i at indgå i dialog om udvikling på ESG-området, og at selskabet ikke er involveret i uacceptable aktiviteter som våbenproduktion, tobak, børnearbejde, bestikkelse eller skatteunddragelse.
Engagementpolitikker (herunder aktivt ejerskab)
Fondens forvalter har en politik for ESG og samfundsansvar, hvori engagement og aktivt ejerskab, herunder dialog og overvågning af porteføljeselskaber, indgår. På den baggrund har fonden også bæredygtighedskarakteristika relateret hertil.
- Intet bæredygtigt investeringsmål
Dette finansielle produkt fremmer miljømæssige eller sociale egenskaber, men har ikke som mål en bæredygtig investering
- Miljømæssige og/eller sociale karakteristika, som det finansielle produkt promoverer
Indledende ESG due diligence af porteføljevirksomheder
Fonden foretager en indledende ESG due diligence af potentielle investeringsmodtagende selskaber, hvor selskabets ESG-politik tages i betragtning, ligesom processen skal danne grundlag for en dialog med virksomheden omkring håndteringen af eventuelle udfordringer i relation til ESG i selskabet.
Den indledende due diligence indeholder både generelle spørgsmål til selskabets forståelse for, og arbejde med, ESG, samt konkrete spørgsmål vedrørende blandt andet god ledelsespraksis, CO2, medarbejderforhold, ressourceforbrug og arbejdsforhold i værdikæden.
Dertil udarbejdes konkrete anbefalinger til det enkelte selskabs mulige og potentielle indsatser på ESG-området fremadrettet, og på den baggrund udarbejdes en konkret handlingsplan for hvert selskab.
Løbende ESG-screening af porteføljeselskaber og aktivt ejerskab
Fonden screener løbende porteføljeselskaber med henblik på at fastslå, om arbejdet med ESG i selskabet har den ønskede effekt relativt til det enkelte porteføljeselskabs forretningsområde. I den forbindelse indgår de investeringsansvarlige på vegne af fondens forvalter, Dansk Ejerkapital Forvaltning i dialog med porteføljeselskaberne for at sikre, at disse fortsat opererer i overensstemmelse med denne politik.
Det er de investeringsansvarlige, der har den løbende dialog med porteføljeselskaberne og vurderer de enkelte selskaber. Er der forhold, der er utilfredsstillende, drøftes disse sammen med den administrerende direktør i Dansk Ejerkapital Forvaltning samt med dennes bestyrelse, såfremt dette af forvalterens direktør vurderes nødvendigt.
Såfremt en investering eller et porteføljeselskabs ESG-forhold medfører behov for afklaring, rådfører den administrerende direktør sig med hhv. fondens Industrial Advisery Commitee (IAC) og/eller bestyrelsen i Dansk Ejerkapital Forvaltning afhængigt af forholdets karakter (herunder afhængigt af om der er behov for beslutningskompetence og/eller sparring og rådgivning).
Udover at ESG er et fast punkt på dagsordenen i bestyrelsesarbejdet i porteføljeselskaberne, foregår dialogen i porteføljeselskaberne i praksis ved, at de relevante og ansvarlige personer i relation til ESG i hvert selskab interviewes én gang årligt med henblik på at afdække, hvordan selskabet har arbejdet med ESG i det forgangne år, herunder særligt hvorvidt handlingsplanen for selskabets arbejde med ESG er fulgt i tilstrækkelig og tilfredsstillende grad.
Resultaterne af interview/dialog fremlægges årligt for fondens Industrial Advisory Commitee (IAC).
I relation til dette opfølgningsarbejde foretages der i forbindelse med frasalg af et selskab desuden en endelig ”ESG-debrief”, hvor formålet er at fastslå selskabets udvikling i relation til arbejdet med ESG i løbet af ejerperioden.
”ESG-toolbox” til porteføljeselskaber
Fondens forvalter har i samarbejde med eksterne ESG-rådgivere udarbejdet en ”ESG-toolbox”, der har til formål at hjælpe fondens porteføljeselskaber med at styrke indsatsen på ESG-området.
Dette udføres i praksis ved at hjælpe det enkelte selskab med at identificere mulige ESG-indsatser af relevans for virksomhedens forretningsområde og efterfølgende tilbyde virksomheden rådgivning og sparring i forbindelse med implementeringen af de ønskede tiltag.
Forvalterens ESG-toolbox indeholder således konkrete tiltag i relation til både opstarten af selskabets ESG-arbejde, længerevarende projektforløb samt selskabets årshjul og rapportering.
Arbejdet med ESG-toolboxen er et tilbud til porteføljeselskaberne, og det er således ikke obligatorisk, men det skal i stedet ses som et supplement til de øvrige bæredygtighedskarakteristika ved fonden.
- Investeringsstrategi
Fonden foretager en indledende ESG due diligence af potentielle investeringsmodtagende virksomheder, og resultatet af denne due diligence har en direkte korrelation til den endelige beslutning om eventuelt at foretage en investering.
Fonden monitorerer løbende porteføljeselskaberne med henblik på at afdække, hvorvidt disse løbende er i overensstemmelse med fondens investeringsstrategi, herunder også i forhold til ESG-relaterede parametre.
Herudover arbejder fondens forvalter aktivt med ledelsen i fondens porteføljeselskaber med henblik på at understøtte porteføljeselskabernes implementering af og arbejde med relevante værktøjer i forvalterens ”ESG-toolbox”.
God ledelsespraksis i investeringsmodtagende selskaber er afgørende for at sikre, at selskabets drift er effektiv, ansvarlig og værdiskabende for alle interessenter. Fondens forvalter stiller derfor krav om, at ledelsen udviser integritet og gennemsigtighed, sikrer klare og etiske beslutningsprocesser, og opretholder en høj standard for ansvarlighed i forhold til både medarbejdere, kunder, miljø og samfund.
Dette indebærer at have en kompetent og mangfoldig bestyrelse, en effektiv risikostyring, og en løbende dialog om relevante bæredygtighedsemner relateret til det enkelte selskabs potentiale for udvikling og overordnede forretningsområde med et særligt fokus på porteføljeselskabets miljømæssige fodaftryk og sociale ansvar.
Fondens forvalter er derfor også medlem af FN’s Global Impact, og forvalteren søger aktivt at anvende de 10 principper heri for ansvarlig virksomhedsdrift til at hjælpe de investeringsmodtagende selskaber til at følge god ledelsespraksis.
- Opgørelse af investeringer
Fonden vil som udgangspunkt være en aktiv minoritetsinvestor (ejerandel 20-50%) i veldrevne og velindtjenende danske små og mellemstore virksomheder med et betydeligt vækstpotentiale.
Den planlagte aktivallokering for afdelingen er 100% overensstemmelse med fondens miljømæssige og sociale karakteristika.
- Overvågning af miljømæssige og sociale karakteristika
Med henblik på at følge fondens udvikling i relation til de oplyste bæredygtighedskarakteristika anvendes følgende bæredygtighedsindikatorer, hvor fondens forvalter løbende overvåger og evaluerer udviklingen for disse:
Indledende ESG due diligence
- Procentuel opgørelse af antal foretagne indledende ESG due diligence undersøgelser i forhold til antallet af nye porteføljeselskaber i referenceperioden.
- Antal ESG-handlingsplaner udarbejdet for nye porteføljeselskaber i referenceperioden.
- Antal selskaber med positiv udvikling i forhold til ESG-handlingsplan.
Løbende ESG-screening
- Antal årlige ESG-interviews med porteføljeselskaber.
Fonden overvåges gennem hele fondens livscyklus fra etablering til eventuel afvikling, og fondens forvalter er ansvarlig for kontrolmekanismerne relateret til overvågningen.
- Metoden til at måle og opgøre miljømæssige og sociale karakteristika
Fonden anvender bæredygtighedsindikatorer relateret til de enkelte bæredygtighedskarakteristika for at kunne måle og opgøre fondens miljømæssige og sociale karakteristika.
Se pkt. 6 for en beskrivelse af disse bæredygtighedsindikatorer.
- Data sources and processing
Fonden anvender bæredygtighedsindikatorer relateret til de enkelte bæredygtighedskarakteristika for at kunne måle og opgøre fondens miljømæssige og sociale karakteristika.
Se pkt. 6 for en beskrivelse af disse bæredygtighedsindikatorer.
Fonden gør ikke brug af kvantitative data fra eksterne dataleverandører, og der er derfor heller ikke opstillet særlige tiltag eller foranstaltninger i forbindelse med bearbejdelsen af data, ligesom der ikke gøres brug af estimeret data.
- Begrænsninger I metode og data
Der er ingen begrænsninger i metode og data.
- Due diligence
Fonden foretager altid due diligence på væsentlige områder – herunder ESG-forhold – i forbindelse med overvejelser om investering i et selskab. I forbindelse med due diligence af ESG-forhold har fonden særligt fokus på at afsøge, om selskabet er åbent for at indgå i dialog og udvikle sig på området. Derudover afsøges det også, om selskabet har aktiviteter, der fremgår af Fondens eksklusionsområder:
Fonden investerer ikke i selskaber, der:
- Er direkte involveret i våben, tobak eller pornografi
- Har uacceptable arbejdsforhold, og undlader at afhjælpe disse, såsom børnearbejde, slaveri, tvangsarbejde eller andre overtrædelser af menneskerettigheder
- Foretager bestikkelse og/eller hvidvask af penge, bidrager til korruption og/eller skatteunddragelse eller på anden vis handler fundamentalt uetisk
- Ikke har ambitioner om at indgå i dialog med os og udvikle sig på ESG-området
- Engagement politikker (herunder aktivt ejerskab)
Fondens forvalter har implementeret en politik for ESG og samfundsansvar, hvori engagement og aktivt ejerskab indgår.
Det er derfor også på baggrund af denne politik, at fondens bæredygtighedskarakteristika ”Løbende ESG-screening porteføljeselskaber og aktivt ejerskab” er udarbejdet.
For en nærmere beskrivelse af processen omkring engagement og aktivt ejerskab henvises til pkt. 3.