En vindblæst dag ved kajen ned mod Limfjorden. Pladsen domineres af det firebenede, 1.000 tons tunge fundament til en transformatorstation, der er ved at blive bygget op på pladsen foran kajen. Selve den fem etages høje transformatorstation er under opbygning nogle hundrede meter derfra.
Bladt Industries har tre forretningsområder, der alle har de store jernkonstruktioner til fælles. Historisk er man blevet stor på produktion af platforme til olie- & gasindustrien. Her har Mærsk været den store kunde.
Den største del af omsætningen går dog til havvindmølle-parker, hvortil Bladt primært producerer havvindmølle-fundamenter og -mellemstykker, der forbinder selve mølletårnet med fundamentet. Til havvindmølle-parkerne producerer Bladt også både fundamenter og platforme til transformatorstationer – et produktområde, hvor Bladt er absolut dominerende i Europa.
Endelig fremstiller Bladt store stålkonstruktioner til infrastrukturprojekter. Det har typisk været broer, tilkørselsramper ved havneanlæg, m.v., men har indeholdt mange spektakulære produkter: de bærende konstruktioner til Operaen, taget til DR’s nye koncertsal og det flytbare tag på Parken. Udstyr til havvindmølle-parkerne har dog fyldt mere og mere i ordrebøgerne gennem de seneste år, og står nu for mere end halvdelen af omsætningen.
”Produktion af vindmølleprodukterne er en naturlig forlængelse af vores mangeårige arbejde med anlæg til olie- og gasudvinding i Nordsøen. I begge tilfælde taler vi om store stålkonstruktioner, der kan operere i det aggressive saltvand. Omkring år 2000 begyndte vi at fokusere på vindmøllebranchen, og begyndte med at producere vindmølletårne. Tårnene laver vi stort set ikke længere, men det har ført os frem til de nuværende produkter til havvindmøllerne,” siger Peter Rindebæk, daværende adm. direktør i Bladt Industries.
Flot resultat med ledelsen i ejerkredsen
”Vindmøllerne fylder meget i vores omsætning, og kommer til at gøre det fremadrettet også. På grund af fleksibiliteten mellem de tre afdelinger i vores forretning, er jeg nu ikke så nervøs – de mennesker, der nu arbejder med vindmølle-segmentet har erfaring fra og kan lige så fint arbejde med platformprojekter. Og det kan vores produktionsapparat også, så vi er egentlig ganske fleksible,” fortæller Peter Rindebæk.
I den femårige periode, hvor Peter Rindebæk har været adm. direktør, har omsætningen nærmet sig milliarden, mens indtjeningen er gået fra stort set ingenting til et resultat langt over 100 mio.kr.
“Med havvindmølle-segmentet har vi fået et større marked med en bredere kundeportefølje, og så er vi blevet rigtig gode til projektledelse. Og så er det fordi vi gennem de seneste år har været i stand til at udnytte vores produktionskapacitet optimalt,” svarer Peter Rindebæk.
I 2007 kom Peter Rindebæk og de øvrige fire i ledelsen ind i ejerkredsen i Bladt Industries. Peter Rindebæk mener selv, at det har gjort en forskel, at ledelsen ikke kun var ansatte, men også blev aktionærer.
”Vi er blevet bedre til at samarbejde på tværs af projekter og divisioner. Det gør det nemmere at fordele ressourcer på tværs af organisationen, og det betyder, at man ikke kun tænker på sine egne projekter, men lidt nemmere ofrer sig for helheden. Vi samarbejder mere og sub-optimerer måske ikke så meget som tidligere,” siger Peter Rindebæk.
I december 2009 meldte Bladt offentligt ud, at selskabet efter flere uopfordrede henvendelser fra potentielle købere nu officielt var sat til salg.
”Hvor de fleste går og putter lidt med det, valgte vi at gå åbent ud. De fleste vil jo alligevel hurtigt kunne regne ud, at det er os det drejer sig om, og så er der jo fordele ved at melde åbent og ærligt ud fra starten. Vi har ingen negative reaktioner fået på det, hverken fra kunder, leverandører eller internt fra medarbejderne,” siger Peter Rindebæk.